Κύστη Κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο

Τι είναι η κύστη κόκκυγος και ποια τα αίτιά της;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό τον νεανικό πληθυσμό. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα 15 έως 35 ετών. Σπανιότερα παρατηρείται πριν την εφηβική ηλικία ή μετά τα 40 έτη. Στους άντρες είναι 2 έως 4 φορές συχνότερη από τις γυναίκες.

Ως βασικές αιτίες θεωρούνται η έντονη τριχοφυḯα της περιοχής του κόκκυγα, η αυξημένη και συνεχόμενη τριβή των γλουτών μεταξύ τους, καθώς και οι φλεγμονές της περιοχής.

Ως προδιαθεσικοί-επιβαρυντικοί παράγοντες αναφέρονται η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

kisti kokigos

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ο παρατεταμένος ερεθισμός του κόκκυγα λόγω χρόνιας πίεσης (καθιστική ζωή ή καθημερινότητα) σε συνδυασμό με την άμεση τριβή των γλουτών οδηγεί σε διόγκωση-διεύρυνση και τελικά ρήξη των θυλάκων των τριχών της κοκκυγικής χώρας με αποτέλεσμα την δημιουργία αρχικά φλεγμονής και τελικά της κύστης του κόκκυγα. Η κύστη  αυτή μπορεί να υπάρχει για αρκετά χρόνια σχεδόν ασυμπτωματική ως μικρή ενόχληση στην ¨ουρά¨ όταν καθόμαστε αρκετή ώρα ή σε σκληρό μαξιλάρι-κάθισμα. Αν όμως μολυνθεί (οξεία φάση) μετατρέπεται σε απόστημα, δηλαδή συλλογή πύου, με κύρια συμπτώματα τον έντονο πόνο, την ερυθρότητα και το οίδημα της περιοχής. Σπανιότερα εμφανίζεται και πυρετός. Στην χρόνια φάση το απόστημα μεταπίπτει σε συρίγγιο (μία ή περισσότερες μικρές τρυπούλες αδειάζουν το περιεχόμενο της κύστης στο δέρμα του κόκκυγα λερώνοντας το εσώρουχο και προκαλώντας φαγούρα-κνησμό).

Πώς τίθεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή της;

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς, με την οποία αναγνωρίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα η ύπαρξη της κύστης ή του συριγγίου.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από την μορφή με την οποία εμφανίζεται:

Αν υπάρχει ήπια ευαισθησία στην περιοχή του κόκκυγα με μικρή ενόχληση στην πίεση και ερυθρότητα, χωρίς να ψηλαφούμε μόρφωμα, συνιστούμε αγωγή με αντιβιοτικό και σχολαστικό καθαρισμό του δέρματος με αντισηπτικό.

Αν υπάρχει απόστημα με τα προαναφερθέντα συμπτώματα συνιστάται άμεση χειρουργική διάνοιξη και ευρεία παροχέτευση. Για την οριστική θεραπεία παρεμβαίνουμε σε δεύτερο χρόνο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αν υπάρχει ψηλαφητό μόρφωμα στον κόκκυγα με ή χωρίς ανεύρεση συριγγίου αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας των lasers.

Τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια μορφή απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της κύστης ή του συριγγίου με τους πόρους του, αφήνοντας το τραύμα να επουλωθεί χωρίς να τοποθετηθούν ράμματα κατά δεύτερο σκοπό. Μετά το χειρουργείο συνιστάται συστηματική και σχολαστική υγιεινή της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας νέας γενιάς lasers στην καθημερινή χειρουργική πρακτική αναπτύχθηκε μια καινούρια, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγος. Η μέθοδος αυτή απαλλάσσει τους ασθενείς από την κλασσική χειρουργική αφαίρεση της κύστης. Η μέθοδος FILAC (FISTULA TRACK LASER CLOSURE) πραγματοποιείται με περιοχική ή τοπική αναισθησία, χωρίς τομή ή εκτομή, η οποία επιτυγχάνει χωρίς πόνο και απώλεια αίματος πάρα πολύ σύντομα τη θεραπεία και τη σύγκλειση της κύστης. Πραγματοποιείται με την βοήθεια του σύγχρονου χειρουργικού laser 980/1470nm και εξειδικευμένων ινών εκπομπής της ενέργειάς του, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της ενέργειας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης με ομοιογενή και ασφαλή τρόπο. Η απόλυτα ακριβής και εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας του laser στην περιοχή της κύστης καταστρέφει τα τοιχώματα αυτής ή και του συριγγίου που πιθανότατα έχει δημιουργηθεί, φροντίζοντας παράλληλα για την ταχεία επούλωσή τους.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

 1. είναι σύντομη ( μέχρι 30 λεπτά ), αναίμακτη, ανώδυνη
 2. απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (one day clinic )
 3. έχει σύντομο χρόνο ανάρρωσης
 4. δεν καταλείπει εξωτερικό χειρουργικό τραύμα και συνεπώς δεν απαιτεί αλλαγές με την χρήση επιθεμάτων μετεγχειρητικά
 5. ο κίνδυνος της φλεγμονής ή της αιμορραγίας είναι ελάχιστος
 6. συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και
 7. εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση των υποτροπών.

kisti kokigos2

Σημαντικές διευκρινίσεις:

 1. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τοπική αναισθησία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ευμεγέθων κύστεων ή πολλαπλών συριγγίων απαιτείται συνδυασμός τοπικής και μέθης.
 2. Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει ελάχιστα στην κλινική. Λαμβάνει εξιτήριο άμεσα με τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες. Μπορεί από την επόμενη κιόλας ημέρα να κάνει μπάνιο και να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες του.
 3. Η κατηγορία των φαρμάκων που επιβάλλεται να διακοπούν πριν την επέμβαση είναι τα αντιπηκτικά.
 4. Συνήθως μετά το πέρας της επούλωσης συστήνεται laser αποτρίχωσης του κόκκυγα.

Ιατρεία

Αθήνα

Αστυδάμαντος 83, Χίλτον, 11634, Αθήνα
Τηλ: 2106620815
Κινητό: 6932735110

Ιατρείο Κορωπί

Κύπρου 60, 2ος όροφος (Δίπλα στον ΕΦΚΑ), Κορωπί 19400
Τηλ: 2106620815
Κινητό: 6932735110