Κύστη Κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο

Τι είναι η κύστη κόκκυγος και ποια τα αίτιά της;

Πρόκειται για ένα μόρφωμα που εμφανίζεται στην ιεροκοκκυγική χώρα (στην ουρά). Παρουσιάζεται οξέως με τη μορφή αποστήματος ή χρονίως με τη μορφή συριγγίου. Παρατηρείται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20-30 ετών, πιο συχνά σε δασύτριχους, παχύσαρκους άνδρες.

Διακρίνεται:

  1. Σε συγγενή κύστη, η οποία είναι σπανιότερη και εμφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό
  2. Και στην επίκτητη κύστη, η οποία είναι η συχνότερη και οφείλεται σε είσοδο νεκρωμένων ή ελεύθερων τριχών μέσα στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Στην οξεία μορφή της (απόστημα) εκδηλώνεται με οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του κόκκυγα, ερυθρότητα, πόνο που εμποδίζει τον ασθενή να καθίσει και μερικές φορές με πυρετό. Στη χρόνια μορφή (συρίγγιο) παρατηρούνται ήπια ενοχλήματα με συνεχή ή υποτροπιάζουσα αποβολή ορώδους ή πυώδους υγρού από τον πόρο του συριγγίου, που συχνά λερώνει το εσώρουχο.

Πώς τίθεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή της;

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς, με την οποία αναγνωρίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα η ύπαρξη της κύστης ή του συριγγίου.

Τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια μορφή απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της κύστης ή του συριγγίου με τους πόρους του, αφήνοντας το τραύμα να επουλωθεί χωρίς να τοποθετηθούν ράμματα κατά δεύτερο σκοπό. Μετά το χειρουργείο συνιστάται συστηματική και σχολαστική υγιεινή της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας νέας γενιάς lasers στην καθημερινή χειρουργική πρακτική αναπτύχθηκε μια καινούρια, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγος. Η μέθοδος αυτή απαλλάσσει τους ασθενείς από την κλασσική χειρουργική αφαίρεση της κύστης. Η μέθοδος FILAC (FISTULA TRACK LASER CLOSURE) πραγματοποιείται με περιοχική ή τοπική αναισθησία, χωρίς τομή ή εκτομή, η οποία επιτυγχάνει χωρίς πόνο και απώλεια αίματος πάρα πολύ σύντομα τη θεραπεία και τη σύγκλειση της κύστης.

Πραγματοποιείται με την βοήθεια του σύγχρονου χειρουργικού laser (Leonardo Dual 980/1470nm) και εξειδικευμένων ινών εκπομπής της ενέργειάς του, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της ενέργειας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης με ομοιογενή και ασφαλή τρόπο. Η απόλυτα ακριβής και εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας του laser στην περιοχή της κύστης καταστρέφει τα τοιχώματα αυτής ή και του συριγγίου που πιθανότατα έχει δημιουργηθεί, φροντίζοντας παράλληλα για την ταχεία επούλωσή τους.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

  1. Είναι σύντομη ( μέχρι 20-25 λεπτά ), αναίμακτη, ανώδυνη
  2. Απαιτεί μικρό χρόνο νοσηλείας (one day clinic )
  3. Έχει ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης
  4. Δεν καταλείπει εξωτερικό χειρουργικό τραύμα και συνεπώς δεν απαιτεί αλλαγές με την χρήση επιθεμάτων μετεγχειρητικά
  5. Ο κίνδυνος της φλεγμονής ή της αιμορραγίας είναι ελάχιστος
  6. Συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και
  7. Εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση των υποτροπών.