Περιεδρικό Απόστημα - Συρίγγιο - Ραγάδα

 Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Κάθε συλλογή (συγκέντρωση) πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ονομάζεται περιεδρικό απόστημα. Η φλεγμονή πιο συχνά αρχίζει από κάποιο αδένα του βλενογόνου του πρωκτού και μεγαλώνοντας φτάνει μέχρι το δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος;  Πώς θεραπεύεται;

Κυριαρχούν η ορατή, ερυθρή διόγκωση στην περιοχή του αποστήματος, ο πυρετός και ο πόνος. Όσο εξελίσσεται το απόστημα επεκτείνεται στους γύρω μυϊκούς ιστούς, μεγεθύνεται και ο ασθενής δυσκολεύεται να καθίσει. Πρόκειται για αμιγώς χειρουργική πάθηση. Θεραπευτικά, διανοίγεται και παροχετεύεται το απόστημα, χορηγώντας ταυτόχρονα αντιβιοτικό στον ασθενή.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο και πώς θεραπεύεται;

Πρόκειται για τη χρόνια φάση της περιεδρικής λοίμωξης. Έτσι τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν τη φυσική συνέχεια και εξέλιξη των αντίστοιχων αποστημάτων. Εμφανίζεται λοιπόν μια μικρή οπή (τρύπα) στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικό στόμιο), η οποία πυορροεί. ("στάζει" δηλαδή πύον). Η οπή αυτή επικοινωνεί μέσω ενός πόρου (συριγγώδης πόρος) με το έσω στόμιο, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο συριγγώδης πόρος δεν επουλώνεται γιατί επενδύεται από επιθήλιο. Με τον τρόπο αυτό το συρίγγιο κατά καιρούς "μαζεύει" πύον και γίνεται απόστημα το οποίο "αδειάζει" αυτόματα μέσω του έξω στομίου του. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και ο ασθενής "ταλαιπωρείται" αν δεν χειρουργηθεί. Η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση είναι η ανεύρεση και των δύο στομίων (έσω και έξω) και η αφαίρεση του συριγγίου με τον συριγγώδη πόρο.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας νέας γενιάς lasers στην καθημερινή χειρουργική πρακτική, αναπτύχθηκε μια καινούρια, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων. Η μέθοδος αυτή απαλλάσσει υπό προϋποθέσεις τους ασθενείς από την κλασσική χειρουργική αφαίρεση του συριγγίου.

Η μέθοδος FILAC (FISTULA TRACK LASER CLOSURE) πραγματοποιείται με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία, χωρίς τομή ή εκτομή, η οποία επιτυγχάνει χωρίς πόνο και απώλεια αίματος πάρα πολύ σύντομα τη θεραπεία και τη σύγκλειση του συριγγίου. Πραγματοποιείται με την βοήθεια του σύγχρονου χειρουργικού laser (Leonardo Dual 980/1470nm) και εξειδικευμένων ινών εκπομπής της ενέργειάς του, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της ενέργειας στα εσωτερικά τοιχώματα του πόρου του συριγγίου με ομοιογενή και ασφαλή τρόπο. Η απόλυτα ακριβής και εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας του laser στο εσωτερικό του συριγγίου, καταστρέφει τα τοιχώματά του, φροντίζοντας παράλληλα για την ταχεία επούλωσή του.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

  1. Είναι σύντομη ( περίπου 30-40 λεπτά ), αναίμακτη, ανώδυνη
  2. Απαιτεί μικρό χρόνο νοσηλείας (one day clinic )
  3. Έχει ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης
  4. Δεν καταλείπει εξωτερικό χειρουργικό τραύμα και συνεπώς δεν απαιτεί αλλαγές με την χρήση επιθεμάτων μετεγχειρητικά
  5. Ο κίνδυνος της φλεγμονής ή της αιμορραγίας είναι ελάχιστος
  6. Συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και
  7. Εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση των υποτροπών.

 Τι είναι η ραγάδα, ποια τα συμπτώματά της και πώς αντιμετωπίζεται;

Πρόκειται για μια επιμήκη και επώδυνη "σχισμή" στην περιοχή του πρωκτού. Οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού από τη δίοδο σκληρών κοπράνων (χρόνια δυσκοιλιότητα), ο οποίος συνδυάζεται με υπερτονία (υπερλειτουργία) του σφιγκτήρα του πρωκτού. Επίσης, εμφανίζεται ως επακόλουθο θρόμβωσης ή εξέλκωσης κάποιας αιμορροΐδας ή ως αποτέλεσμα χρόνιου κνησμού του δακτυλίου. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο έντονος πόνος στον πρωκτό (σαν "κάψιμο", "σχίσιμο", "κόψιμο") αμέσως μετά την κένωση που διαρκεί ποικίλο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία, κνησμός ή πυώδης έκκριση. Η διάγνωση τίθεται με την επισκόπηση, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση.

Η θεραπεία συνίσταται σε αντιμετώπιση:

  1. Της δυσκοιλιότητας (φυτικές ίνες, ήπιο καθαρτικό)
  2. Του πόνου και της υπερτονίας του σφιγκτήρα, με χορήγηση παυσίπονων και αλοιφών με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη.

Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Ιατρεία

Αθήνα

Αστυδάμαντος 83, Χίλτον, 11634, Αθήνα
Τηλ: 2106620815
Κινητό: 6932735110

Ιατρείο Κορωπί

Κύπρου 60, 2ος όροφος (Δίπλα στον ΕΦΚΑ), Κορωπί 19400
Τηλ: 2106620815
Κινητό: 6932735110